Vliegfietsen

Your number 1 in Vliegfietsen ;-P Vliegen en fietsen, vliegfietsen en fietsvliegen (sorry non-Dutch speaking people, this blog is in Dutch)

vrijdag, augustus 31, 2007

Fietsroutetest VIII RurUferRadweg, van Roermond naar Botrange

Dit is weer een Bikeline uitgave van Esterbauer
De route is vrijwel geheel achterstevoren "volgens het boekje" gereden van Roermond tot Botrange. Ik heb de eerste editie uit 2005 gebruikt.

Algemene indruk over het routeboekje:
- lijkt op de ringbanduitgaven van de FIS, de ringband zit echter aan de korte kant. Passen uitstekend in de waterdichte kaartvensters van Orlieb stuurtassen
- maakt gebruik van bewerkte topografische kaarten van 1:50.000, deze zijn simpelweg fantastisch en bieden ook buiten de route nog gedetailleerde informatie. De op de kaart aangegeven afstanden willen nog wel eens een kilometer of wat afwijken van de werkelijk te fietsen afstand, slordig.
- in combinatie met de ontelbare bordjes langs de weg is het vrijwel onmogelijk om verkeerd te rijden, bij en na de Belgische grens is de route lastiger te volgen.
- de extra informatie over dingen naast de route is spaarzaam en anekdotisch wat meer informatie over de geschiedenis van de streek zou geen kwaad kunnen.

Tijdens het gebruik:
- het navigeren in de wat grotere plaatsen gaat uitstekend, volgt simpelweg de Rur en je komt er vanzelf. Verwacht geen horden fietsers die de route rijden, het is een rustige fietsroute.
- je rijdt vrij snel "een kaartje af", net als alle boekjes van Bike Line

De route zelf:
- Volgt meestal halfverharde paden, voorbij Monschau wil dat zeggen dat bij slecht weer de verharde weg opgezocht moet worden. Ik heb maar niet getest of het pad begaanbaar was met een bepakte fiets met fietskar
- Kent tot Nideggen geen hellingen van belang daarna is het stevig klimmen tot 700 m, het hoogste punt van België bij Botrange
- Houdt er rekening mee dat in de Hoge Venen ruiger weer kan zijn dan in de rest van België
- Met enige planning kun je met 80-100 km etappes van camping tot camping fietsen, de overige voorzieningen (bakkers, slagers, supermarkten, restaurants) zijn ruimschoots aanwezig.
- Vanuit Monschau is het via Botrange een kilometer of 80 richting Zuid Limburg. Een forse afdaling naar Eupen over een redelijke drukke weg en wat gemoedelijk slingeren door de Voerstreek en je ben weer op Nederlandse bodem.

Waardering:
de route: 7
het kaartmateriaal: 8
de begeleidende tekst: 6,5.

Labels:

6 Comments:

At zondag, 13 juli, 2008, Anonymous Anoniem said...

Hallo Laurens,
ik heb je stukje gelezen over de Ruruferradweg die je gefietst hebt in 2007. Nu wil ik die deze zomer gaan fietsen en doorsteken naar de Kylltalradweg. Ik heb de radatlas Eifel en de route begint daar bij Jülich. Mijn vraag is of ik vanaf Roermond op markering kan fietsen tot Jülich of is het raadzaam nog een extra kaart mee te nemen?
Goed te lezen dat het een rustige verkeersluwe route is!

Vriendelijke groeten,
Monique Bogaers

 
At zondag, 13 juli, 2008, Blogger Laurens said...

Dag Monique,

De route zou in principe op bordjes te fietsen moeten zijn, zeker tot Jülich.

Veel fietsplezier en hopelijk beter weer dan vorig jaar.

Laurens

 
At vrijdag, 18 juli, 2008, Anonymous Anoniem said...

Dag Laurens,
Bedankt voor je antwoord, maar
"zou in principe.....te fietsen moeten zijn"? Is dit jouw persoonlijke ervaring of is dit theoretisch?
Inmiddels heb ik via http://www.radroutenplaner.nrw.de/RRP_themenrouten_02.html, de route ook kunnen vinden die met wat gepuzzel(inzoomen op kaart) via knooppunten in Duitsland te rijden is, tot Jülich. Dit als tip voor andere lezers.
Ik ga het zien, met knooppunten, de Rur volgen én de bordjes zou er niet veel mis kunnen gaan.
Jij ook veel fietsplezier en goed weer(hopelijk beter dan de afgelopen dagen).

Monique

 
At vrijdag, 18 juli, 2008, Blogger Laurens said...

Zoals je zelf al zegt kan er weinig fout gaan als je de bordjes volgt en de Roer in het zich houdt. Ikzelf had ook de route bij de hand en heb niet zoveel op de bordjes gelet.

 
At woensdag, 17 september, 2008, Anonymous Anoniem said...

Dag Monique,
Pas bij het doorsteken tussen fietsroutes wel goed uit.
De Duitsers zijn fietsers niet altijd gewend. Op grotere doorgangswegen zijn ook niet altijd fietspaden aanwezig. Ikzelf ben eens door een bus geraakt die mij niet op zo'n weg duldde. Andere tip: vermijd het fietsen op zondag als je van rust houdt. Duitsland is dan vergeven van de motoren.
Verder veel fietsplezier!

Groet,
Dave

 
At woensdag, 08 oktober, 2008, Anonymous Anoniem said...

Hallo Dave,
Bedankt voor je tip. Ik mijd het fietsen op zondag ook in Nederland tenzij het niet anders kan(vroeg weg), dat vind ik al druk. Helaas moest ik vanwege een blessure vlak blijven rijden en ben in Ned.-België gebleven. Ga wellicht komende zaterdag een stuk rijden bij Roermond...toch nog de Ruruferradweg. Een stukje dan!

Groet,
Monique

 

Een reactie posten

<< Home