Vliegfietsen

Your number 1 in Vliegfietsen ;-P Vliegen en fietsen, vliegfietsen en fietsvliegen (sorry non-Dutch speaking people, this blog is in Dutch)

zondag, maart 26, 2006

En nu naar buiten jij!!!

vrijdag, maart 24, 2006

Lente

Aangekondigd door een Klein geaderd witje dat met de gedroogde was mee naar binnen kwam.
Moet ik het diertje nu buiten zetten, met dit druilweer?

zondag, maart 19, 2006

Knoteiken

Knotwilgen kent iedereen. Ooit zag ik knotpopulieren en knotberken. Knoteiken zie je weinig, eigenlijk jammer want het is heel goed brandhout.
Ten zuiden van 's-Hertogenbosch staat nog een rijtje bij Out Herlaer, een tot boerenhoeve omgebouwd voormalig kasteeltje dat helemaal schuilgaat achter een oerlelijke nieuwe stal.





Ik vind ze veel knoestiger dan knotwilgen......

Waterscherende vorkvleugelvliegjes, ik ben er klaar voor..... binnenkort

De kleine vliegjes uit het genus Hilara zijn 2 tot 5 mm groot, scheren in kleine zwermpjes vlak over het water van beekjes en plasjes. De mannetjes zijn vrijwel de enige volwassen insecten die spinklieren beschikken. Veel insecten hebben dit alleen in het larvestadium. De spinkliertjes zitten in het eerste tarslid (voetlid) van de voorpoten waardoor ze in het veld goed te herkennen zijn.
De functie van dit kenmerk is dat mannetjes in het water gevallen insecten opvissen en "inpakken" als bruidsschat voor de vrouwtjes.
De diertjes laten zich het beste vangen door midden in de beek te gaan staan en het net vlak over het water te zwaaien. Vandaar die lieslaarzen, ze zijn komende woensdag binnen.

Een voorbeeldje:



Je kan hier duidelijk het verdikte eerste tarslid zien.
Met dank aan Gerard Pennards voor het gebruik van de foto.

Wanneer komt de lente nou? II

Nog steeds geen wilgen in bloei, temperatuur veel te laag voor enige insectenactiviteit maar gelukkig al weer wel lekker fietsweer, 25 kilometertjes gister. Dat zouden meer mensen moeten doen, vooral overspannen forumbeheerders :-p

zaterdag, maart 11, 2006

Rechtdoor naar school en kantoor

3 jaar lang op fietsvakanties voornamelijk rechtdoor gefietst zonder veel op de kaart te kijken. Was ook niet nodig in de USA en Finland. En dit jaar? Hopeloos verdwalen in België, eindeloos zoeken in Noord-Frankrijk naar een fatsoenlijk camping, ik kijk er naar uit!!

En de meelezende fietser, waar kijkt die naar uit??? Je hoeft nou niet meer te registeren....... reageer maar raak!

Over the hills and far away...............

Toch benieuwd wat er achter die heuvel ligt......

vrijdag, maart 10, 2006

Wanneer komt de lente nou? I

Grrrr, baggerweer. Ik wil 15 graden en zon .... en fietsen..... en vliegjes vangen.

woensdag, maart 01, 2006

Vorkvliegjesboek

In ruil voor de zoveelste rib uit het lijf:
The Empidoidea (Diptera) of Fennoscandia and Denmark. IV Genus Hilara
van de ijverige Tjechische meneer Milan Chvála

Een boek (met determinatietabel) over een groep kleine vliegjes die in groepjes vlak boven het water jaagt.
Zoals dat altijd gaat bij dit soort tabellen: twee avonden door een binoc gluren naar kleine (<5 mm) beestjes voordat de tabel een beetje begrepen wordt. Hopenloos vastlopen in delen van de tabel om na een derde poging jezelf voor de kop te slaan omdat een belangrijk en voor de hand liggend (tuurlijk!) kenmerk over het hoofd gezien is.
Hoort er allemaal bij bij dit soort frutbeestjes.
Wel gruwelijk interessant, ga morgen lieslaarzen kopen!!!

De eerste beestjes :-(

De natuur ligt twee weken achter. Geen bloeiende toverhazelaar half februari bij Motel Vught, geen epiballen en overwinterende tenaxen op de gele bloempjes.
Wel hordes rouwmugjes indoor. Rouwmugjes, het voor galg en rad opgegroeide tuig dat aan wortels van kamerplanten knaagt. Mijn 25 jaar oude Cissus rhombifolia die drie verhuizingen heeft doorstaan heeft hierdoor het loodje gelegd. Snif.......